Sık Sorulan Sorular

Dayanıklılık süresi kısıtlı olan herhangi bir gıda maddesi, taze olarak beklemeye devam ettikçe bozulma sınırına doğru hareket ettiğinden hem sağlıksal açıdan hem de lezzet bakımından olumsuz bir durum oluşturmaya başlamaktadır. Tazeliğinin ilk günlerinde -40°C de merkezi sıcaklığı -18°C yi buluncaya kadar şoklandığı takdirde uzun süre donuk olarak muhafaza edilebilir ve lezzet ve aroma kaybı önlenmiş olur. Ayrıca döner ocakta pişirilirken ve bu pişirme işlemi gün boyu devam ettiğinden döner yüksek ısıya maruz kalmaktadır. Şoklu dönerin iç kısımları hala donukken, dondurulmadan ocağa takılmış bir dönerin içindeki işinin çok daha yüksek olduğundan bu durumun bozulma ve bakteri üreme ortamına daha müsait olduğu laboratuvar analizleri ile bilinmektedir. Bu sebepten dolayı almış olduğunuz şoklanmış döneri çözündürmeden ocağa takmanızı tavsiye etmekteyiz.

Yapılan laboratuvar analizlerinde pek çok gıda maddesinde olduğu gibi döner ürünlerinde de mikro organizmaların 80 – 85°C nin üzerinde inaktif oldukları tespit edilmiştir. Bu sebepten dolayı döneri servis etmeden önce iyice pişirmenizi önermekteyiz, aksi durumda bünyesi zayıf hasta çocuk veya yaşlılarda sağlık açısından olumsuzluk oluşmaktadır.

İlk ocağa takıldığında en az 15 ve 30 dakika arası kısık ateşte çözündürme işlemi yapılmalıdır ki kesilmeye başlandığında kesilen dönerin arka yüzeyi çığ ve buzlu kalmamalı.